Publicat el

Art vivent amb el promotor Eduardo Costantini

El arte de vivir | Eduardo Constantini

L’edició de primavera de 2015 de la revista ONE Life (Miami) ofereix tendències mundials, cultura i disseny, la premiada publicació sobre estil de vida exclusiu de ONE Sotheby’s International Realty. Avui, al nostre blog vam publicar un contingut preferent disponible en aquesta exclusiva publicació.

La primera edició tractarà sobre el promotor immobiliari Eduardo Costantini, que sap que no són els diners, sinó l’art, el que fa que el món giri. Aquest és l’esperit que guia les seves noves residències de luxe a Miami.

Per Eduardo Costantini, de 68 anys d’edat i fundador de Consultatio Real Estate i del museu d’art contemporani MALBA a l’Argentina, tant en la vida com als negocis, tot comença amb l’art. Per exemple la zona d’exposició dedicada a les obres d’art de luxe del seu nou projecte -Oceana Bal Harbour de Miami- està adornada amb obres d’art seleccionades personalment per Costantini, amb treballs de Lucio Fontana, Wifredo Lam i Pablo Fonseca.

En una tarda atrafegada, els agents de vendes treballen en l’entorn balsàmic que ofereixen obres d’art tan inspirades, però Costantini pensa a llarg termini. «Per a mi, l’art és una constant, ho sento a la sang», explica Costantini. «Porto 40 anys col·leccionant. L’art dóna energia als nostres edificis. No és únicament una eina de màrqueting i no busquem l’èxit a curt termini. Tenim un equip de conservadors, com un museu; l’art està integrat en el disseny dels nostres projectes.»

Quan el cèlebre promotor argentí es va implicar en el seu primer treball en Estats Units -el Oceana Key Biscayne de 142 habitatges- no va trigar a infondre art a l’edifici. «Incloem dos murals especialment encarregats a l’artista brasilera Beatriz Milhazes», diu Costantini, que també va prestar una de les seves obres per a l’exposició de Milhazes al Perez Art Museum de Miami, la seva primera exposició en solitari a Estats Units. «Personalment, gaudeixo de veritat amb la concepció del projecte, meditant sobre la interacció entre art i disseny. Quan l’art i l’arquitectura són bons, canvien a la gent, l’eleven; aquest és l’efecte que busques crear com a promotor. »

Quan el reconegut promotor argentí es va implicar en el seu primer treball en Estats Units -el Oceana Key Biscayne de 142 habitatges- no va trigar a infondre art a l’edifici. «Incloem dos murals especialment encarregats a l’artista brasilera Beatriz Milhazes», diu Costantini, que també va prestar una de les seves obres per a l’exposició de Milhazes al Perez Art Museum de Miami, la seva primera exposició en solitari a Estats Units. «Personalment, gaudeixo de veritat amb la concepció del projecte, meditant sobre l’interacció entre art i disseny. Quan l’art i l’arquitectura són bons, canvien a la gent, l’eleven; aquest és l’efecte que busques crear com a promotor. »

Eduardo Constantini
Eduardo Constantini

Oceana Bal Harbour, de 240 habitatges, és més gran i consta d’un programa artístic encara més ambiciós. «Oceana Bal Harbour disposarà de més de 10 obres d’art de qualitat museística en les àrees públiques, a més de dues escultures de Jeff Koons», explica Costantini, assenyalant que tot l’art serà «propietat dels residents d’Oceana Bal Harbour.»

«Koons és un artista veritablement internacional i resulta atractiu per als propietaris d’una residència a Oceana, ja que ells mateixos solen ser col·leccionistes d’art», explica.

El mateix Costantini ha estat un col·leccionista tota la vida. El 2001, el seu amor per l’art va transcendir a un nou nivell quan va donar tota la seva col·lecció -unes 200 obres- i va fundar el MALBA, un museu d’art contemporani a l’Argentina que ara alberga més de 500 obres.

Costantini -que controla una cartera immobiliària valorada en més de 3.000 milions de dòlars- és d’origen humil. Va créixer amb 13 germans i germanes en una ciutat dels afores de Buenos Aires. Als 28 anys, va aconseguir estalviar prou diners per estudiar un màster d’economia quantitativa en la Universitat d’East Anglia, a Anglaterra, i ho va obtenir en 1975.

Després de tornar a l’Argentina, va treballar en el sector bancari durant un temps abans d’entrar en el negoci immobiliari. Des de llavors, ha liderat alguns dels majors projectes del seu país -com la urbanització de Nordelta, la «ciutat dins de la ciutat» a Buenos Aires, una comunitat planificada amb uns 30.000 residents i diversos barris, escoles, un centre mèdic, centres comercials, cinemes, bancs, restaurants, clubs esportius i hotels de cinc estrelles- així com múltiples projectes a Uruguai. De moment, està treballant en una altra comunitat planificada a Argentina, «Puertos del Lago».

Pel que fa a Oceana Bal Harbour, Costantini va treballar amb alguns dels principals dissenyadors a nivell mundial. «Els nostres propietaris de residència són ciutadans del món i hem reunit un equip internacional per Oceana Bal Harbour», explica. «Piero Lissoni és el nostre interiorista i Enzo Enea ha creat el disseny del paisatge. Bernardo Fort-Brescia, de Arquitectonica, ha realitzat l’edifici en si. Miami s’ha convertit en una ciutat global i l’equip d’Oceana és perfecte per a un projecte amb ambicions globals.»

one-life-sir-01

A part de servir com un aparador ideal per a l’art contemporani, Oceana Bal Harbour, situat darrere de l’avinguda Collins, és una estructura reflexiva en tots els aspectes: el garatge és subterrani que embelleix i refreda la propietat i tot el projecte està certificat per LEED . L’edifici de 28 pisos es desenvolupa en paral·lel a l’oceà ia la Badia de Biscayne i està situat en un lot de 5,5 hectàrees amb 400 peus front de platja. El corredor central de l’edifici, que connecta l’oceà i la badia, es troba a 50 peus d’ample i 60 peus d’altura. A més de l’obertura de la propietat i la creació d’un espai sostenible i de reunió, el corredor serveix com a escenari per a una escultura de Koons, que es podrà veure des de l’avinguda Collins.

Plutó i Proserpina -una de les dues peces de Jeff Koons per a les quals Costantini va reservar 14 $ milions- es mostrarà al passadís teulada reflectint-se en la piscina. Abans que aterri a la seva llar permanent, l’escultura més gran fins al moment, està viatjant pel món com a part de “Jeff Koons: A Retrospective”. Peça central de la retrospectiva, Plutó i Proserpina van començar la seva marxa en el Whitney a Nova York. L’escultura es pot visitar actualment al Guggenheim de Bilbao, des del 9 juny 2015 fins al 27 setembre 2015.

En 2016, coincidint amb l’obertura del Oceana Bal Harbour, Plutó i Proserpina es donarà a conèixer al condomini, juntament amb altres escultures de Koons, com ara Ballarina. (Ballarina estarà en exhibició al MALBA de Costantini, al maig.)

Ballarina - Jeff Koons
Ballarina – Jeff Koons

Per a Costantini, oferir als residents la propietat conjunta de la col·lecció d’art d’Oceana Bal Harbour suposa un pas lògic en la seva creença en el poder unificador de l’art contemporani. «Dins de Miami, una ciutat que s’està convertint en un centre artístic, ens trobem en un veïnat, Bal Harbour, en què l’art és especialment important», explica. «La col·lecció d’art d’Oceana també establirà un sentit de comunitat, que constitueix un aspecte important en tots els meus projectes.»

Quan l’arquitecte Bernardo Fort-Brescia es va implicar en el projecte sabia que l’art constituiria un element primordial des del primer moment. «Eduardo volia crear un projecte germà per Oceana Key Biscayne, amb obres d’art exteriors d’importància», explica Fort-Brescia. De manera que Fort-Brescia va dissenyar acuradament un espai on aquestes obres poguessin brillar. «Des del principi, ens vam proposar crear una solució de disseny minimalista, tornant al principi de” menys és més “», explica. «La creació de volums senzills aporta claredat conceptual, amb el que vam preparar un escenari ideal per a les obres exteriors.»

«Les dues torres de suau curvatura estan connectades mitjançant un pont de vidre», continua «creant un corredor cobert de proporcions monumentals. Aquesta porta d’entrada a gran escala dramatitza la connexió entre terra i oceà. L’arc alt i ample se situa en perfecta alineació amb un parc lineal interior que connecta l’entrada d’Oceana amb la cala per a iots Bal Harbour. Els elements combinats de l’arc i el parc suposen una declaració de disseny urbà amb unes dimensions poques vegades vistes. Naturalment, la porta d’accés constitueix el lloc idoni per a Jeff Koons.»

Per exhibir l’art i l’arquitectura, Costantini i Fort-Brescia van confiar en Enea Landscape Architecture. L’empresa amb seu a Suïssa -que també treballa en edificis de Miami dissenyats per OMA, Zaha Hadid i Enrique Norten- va suposar l’elecció perfecta per Oceana segons Fort-Brescia: «Enzo [Enea] va comprendre la idea de puresa geomètrica i la va traduir en el paisatge. El plantejament minimalista s’observa en els senzills trams de gespa i la planificació de les àrees verdes, espais que donen la benvinguda a l’art en Oceana.» Sense cap dubte, Enea entén la visió de Costantini. «Oceana es va dissenyar per celebrar l’art i cal organitzar tots els elements -tots els colors i textures del jardí- per aconseguir l’escenari de les escultures de Koons», explica el dissenyador.

Per Costantini, la importància de l’art en Oceana constitueix un reflex del lloc de Miami al món, tant en el regne de l’art contemporani com en termes de caché internacional.
«Fa poc vaig llegir que en 2023 Miami serà la tercera ciutat d’Occident en termes de concentració d’habitants amb un patrimoni important», explica. «Estarem just darrere de Nova York i Londres.»

«Fa 25 anys que vinc a Miami», afegeix, «i em vaig comprar un pis aquí a 2008. Era una ciutat tan diferent fa 25 anys. Llavors no podia imaginar-me la ciutat en què es convertiria. Però sempre vaig confiar a Miami -la ciutat del futur.»

Per a més informació, visiteu: ONE LIFE Primavera 2015.

Des d’Andorra Sotheby ‘s International Realty volem agrair l’amable col·laboració dels nostres col·legues de ONE SIR.