Andorra, bonica per fora deliciosa per dins

Estovalles de fil, dringadissa somorta de copes sobre la taula, vins que es decanten amb la cerimònia que demana el moment. De fons, converses i alguna rialla ens permeten gaudir del moment en un marc tranquil i acollidor.

Enrere en el temps han quedat aquells sopars frugals de l’economia de subsistència d’un país que va saber fer de la necessitat una virtut, i que ha fet dels productes de la matança i de les verdures de muntanya tot un art.

Les bordes, edificacions tradicionals fetes de pedra i fusta, han passat d’assecar tabac o guardar el ramat les fredes nits d’hivern, a esdevenir refugis exclusius per a gourmets i connaisseurs arribats d’arreu del món. Aquestes petites joies de l’arquitectura tradicional andorrana es poden trobar a la cartera de Sotheby’s Luxury Real Estate, per tal que els amants d’aquests petits racons de muntanya hi puguin tenir un espai propi i exclusiu.

Carles Flinch Xef de Can Manel
Carles Flinch Xef de Can Manel

Alguns dels ingredients que ofereix la natura andorrana estan ben presents a les taules dels cuiners més prestigiosos del país: la trumfa- patata- i la col verda de muntanya, són dos dels productes de quilòmetre zero que es poden trobar en restaurants com Can Manel, a Andorra la Vella. Des dels seus fogons, el xef Carles Flinch reuneix tradició i vocació de servei, passió per la feina ben feta, les coccions lentes i l’amor per la matèria primera.

Des dels seus famosos cargols a la llauna- un dels must de la casa- als peus de porc amb llagostins o qualsevol de les carns a la brasa que han donat anomenada al local, el difícil és la tria, tot i que sempre és una aposta segura, especialment pels amants de la cuina tradicional.

És fàcil caure en la temptació de percebre la restauració andorrana com un baluard de la tradició de la cuina pirinenca. Perquè sí, ho és, però és també molt més.

Restaurant Marquet Gourmeterie
Restaurant Marquet Gourmeterie

Des de fa més de 40 anys, Marquet Gourmeterie fa les delícies d’aquells que valoren unes ostres Spéciales Gillardeau acompanyades d’un Krug Rosé, al punt de frescor. En aquest emblemàtic local escaldenc, podem trobar el pòquer infal·lible d’aquells que valoren un producte de primeríssima qualitat tractat amb cura i respecte: pernil Joselito, Salmó fumat Carpier, Foie-gras mi-cuit Marquet, Formatges artesans Xavier- un dels més prestigiosos de França- i xocolata Valhrona. Tot plegat acompanyat d’una bodega ben assortida, amb petites joies com el Château Lafite-Rothschild 1882 i les recomanacions dels germans Marquet, hereus de la tradició i saber fer del seu pare- i pioner de la casa- Jordi Marquet.

El fundador de Marquet Gourmeterie, Jordi Marquet és un ferm convençut que els millors negocis es tanquen al voltant de la taula, i al voltant d’aquestes taules s’han forjat grans aliances i no menys històries d’amor.

Restaurants Origens
Restaurants Origens

Cada cop són més els cuiners que es donen a conèixer amb noms i cognoms arreu del món. Algunes d’aquestes grans figures internacionals també tenen un peu a Andorra. És el cas de Nandu Jubany, que des del Restaurant Origen, pertanyent al complex Hermitage Sport Hotels de Soldeu, ens ofereix de degustar la mateixa carta que -amb una estrella Michelin- ofereix des de Can Jubany de Vic.

Una simfonia de nou plats, més els aperitius maridats amb una àmplia varietat de vins seleccionats minuciosament pel seu sommelier, en un menú de degustació exclusiu i deliciós.

Entre els plats destacats del restaurant Orígen trobem la “Coca de foie gras amb poma caramel·litzada” i l’ “Arròs sec amb espardenyes”.

Tot plegat, un petit tomb per alguns dels restaurants i espais gastronòmics emblemàtics d’un país petit que ha sabut conjugar una història ancestral, amb la sofisticació d’una gran capital.