Sakura pirinenc: La Primavera al Principat d’Andorra

La primavera ja és aquí- acompanyada de pluja i neu- i tímidament també, per les flors dels cirerers, que esquincen el cel de la capital i ens proposen un particular sakura enmig dels Pirineus.

Un esclat que esquitxa també els prats i les verdes muntanyes del país, omplint-les de les primeres grandalles i jonquilles.

La grandalla, nom popular amb què es coneixen els narcisos a Andorra, era molt apreciada en temps antics ja que estava molt lligada al món de la poesia i la mitologia grega – Narcissus poeticus-, i és un dels trets distintius de la rica flora autòctona, que compta amb més de 1.530 espècies.

La grandalla conviu amb boscos de diferents espècies d’arbres, com el pi roig i el negre, el roure martinenc i les alzines.

Però deixem per un moment, les valls de muntanya, i reposem la mirada vers el fons de la vall. Allà on els cirerers ens recorden que la primavera ja ha arribat.

Sakura és el nom amb que es coneixen al Japó els cirerers ornamentals, i de retruc, la flor del cirerer.

Des de fa molts anys, la societat nipona, pionera en l’art de gaudir de les petites meravelles quotidianes, han fet de l’efímer esclat de les flors dels cirerers, un esdeveniment social conegut com a Hanami, que actualment és – a més- un atractiu turístic de primer nivell.

A Andorra, els arbres que envolten el Parc Central- pulmó verd de la capital- senten arribar el bon temps, ben abans que nosaltres en siguem conscients, i el rosa de les flors dels cirerers inunda el passeig del riu Valira al seu pas per la capital.

Un passeig ple de bellesa, condensat en pocs metres. La poesia en té prou amb un parell de versos per qui en sap captar l’essència.

Unes flors que es poden contemplar des de les finestres d’alguns immobles, a disposició dels clients més exclusius d’Andorra Sotheby’s Internacional Realty, especialment pensats per aquells que aprecien la bellesa efímera de la flor dels cirerers, i que no volen renunciar al pragmatisme de gaudir d’una de les avingudes més cèntriques i tranquil.les d’Andorra la Vella.

La resta de l’any, la visita al Parc Central és tota una experiència pel coneixedors de les diferents espècies que hi conviuen, i que omplen de bellesa les quatre estacions de l’any: Roures americans, pollancres, verns, salzes autòctons i xiprers en són tan sols alguns exemples.

Arbres i flors típics de les valls d’Andorra, que conviden a passejar i a prendre consciència que avui, l’autèntic luxe és deixar passar el temps.