Andorra Sotheby's
Real estate andorra

Verblijfsvergunning in Andorra: wonen in een unieke omgeving

De afgelopen jaren is Andorra uitgegroeid tot een populaire bestemming voor staatsburgers uit vele verschillende landen, die het land van de Pyreneeën kiezen om zich te gaan vestigen.

Deze dwergstaat biedt vele voordelen en trekpleisters: veiligheid, een prachtige natuurlijke omgeving, de hoge levenskwaliteit, een breed scala aan recreatieve activiteiten, het wereldwijd erkende onderwijsstelsel en de gezondheidszorg, een zeer concurrerende belastingstelsel voor zowel particulieren als bedrijven, en tot slot zijn ligging: op 3 uur rijden of een half uur met een helikopter van kosmopolitische steden als Barcelona en Toulouse.

Verblijfsvergunning in Andorra: wonen in een unieke omgeving

Wonen in Andorra: nieuwe wetgeving, meer faciliteiten

Passieve residentie in Andorra: verblijfsvergunning zonder werkvergunning of fiscale residentie

De nieuwe wettelijk voorschriften omtrent inwijkelingen spreken niet meer van passieve verblijfsvergunning (resicéncia passiva), maar van verblijfsvergunning zonder werkvergunning. Hiervan zijn er twee types:

  • Verblijfsvergunningen voor internationaal werkende professionals.
  • Verblijfsvergunningen om redenen van wetenschappelijke, culturele en sportieve aard.

Over het algemeen zijn verblijfsvergunningen zonder winstgevende activiteit (passieve verblijfsvergunningen of verblijfsvergunningen zonder werk in Andorra) gericht op niet-Andorrese particulieren die van Andorra hun hoofdwoonplaats willen maken voor alle doeleinden en er ten minste 90 dagen per kalenderjaar daadwerkelijk verblijven. Deze worden voor de duur van één jaar verleend en worden op hun vervaldatum verlengd voor de volgende periodes: 3 jaar + 3 jaar + 10 jaar (in het geval van de Spaanse, Portugese en Franse nationaliteit, geldt er een speciaal verdrag).

Hiervoor gelden de volgende vereisten en procedures:

  • Bewijs van goed gedrag en geen strafblad.
  • Paspoort en uittreksel van de burgerlijke stand.
  • Bankcertificaat van een deposito van € 50.000 van het INAF (Nationaal Financieel Instituut van Andorra), plus € 10.000 per familielid dat van u afhankelijk is.
  • De originelen van de koop- of huurcontracten van een onroerend goed in Andorra.
  • Een bewijs van een sociale verzekering die arbeidsongeschiktheid, ziekte en pensioen dekt (als u ouder bent dan 60 jaar, is alleen een bewijs van een ziektekostenverzekering vereist).
  • Een medische keuring ondergaan bij de medische afdeling van de Dienst Immigratie van Andorra.
  • Over voldoende geldelijke middelen beschikken: aantonen dat uw inkomen meer dan 300% van het minimumloon van Andorra bedraagt (plus 100% voor elke familielid dat van u afhankelijk is).
  • Vereiste om € 400.000 in Andorra te investeren. Als onderdeel van de aanvraagprocedure, kunt u dit bedrag investeren in de vorm van de aankoop van onroerend goed, een bankdeposito, een investering in een Andorrese onderneming, of in de vorm van een renteloos deposito bij de INAF (Nationaal Financieel Instituut van Andorra). Deze laatste vereiste is niet verplicht voor aanvragers van actieve residentie die werkzaam zijn op het gebied van sport, kunst, of Research & Development.

Voor verblijfsvergunningen zonder winstgevende activiteit gericht op het buitenland of om redenen van een wetenschappelijke, culturele of sportieve activiteit, moet u bovendien aan de volgende eisen voldoen:

  • Andorra moet de basis zijn van waaruit de aanvrager de activiteit waarin hij/zij uitblinkt uitoefent.
  • De aanvrager moet ten minste een werknemer in loondienst hebben.
  • Ten minste 85% van de geleverde diensten moeten buiten Andorra worden gebruikt.
  • De aanvrager moet een businessplan indienen dat rechtstreeks door de regering van het Prinsdom Andorra zal worden beoordeeld en goedgekeurd.

Residéncia activa: verblijfsvergunning met werkvergunning.

De verblijfsvergunning met werkvergunning, die veel restrictiever is dan de passieve verblijfsvergunning, is bedoeld voor iedere buitenlander die in Andorra werkt. Daartoe moet het Andorraanse bedrijf dat een buitenlander inhuurt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken de verblijfsvergunning aanvragen.

De verblijfs- en werkvergunningen in Andorra zijn onderhevig aan quota die variëren afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. De verlengingen hangen af van de nationaliteit van de aanvrager.

Verblijfsvergunningen met of zonder werkvergunning in Andorra: veel voordelen.

De houders van een verblijfsvergunning (passief of actief) in Andorra, verwerven rechten, zoals:

  • Gezinshereniging
  • Registratie van auto's, vliegtuigen en vaartuigen in Andorra.
  • Vastgoed kopen in Andorra.
  • Homologatie van rijbewijs met het Andorraanse rijbewijs.
  • Het openen van bankrekeningen op naam.
  • Financieel zonder beperkingen opereren.
  • Houder zijn van investeringen en/of bedrijven in Andorra.

Overweegt u naar Andorra te emigreren, in Andorra Sotheby's International Realty kunnen wij u helpen bij alle vereiste stappen en formaliteiten en u passende informatie aanreiken op basis van uw type verblijfsvergunning: met of zonder werkvergunning. Wij beschikken over een gespecialiseerde afdeling die u kan adviseren over de vereiste procedures en bescheiden om naar Andorra te verhuizen.

Voor al uw vragen

agent pic
  • Andreu Cañadas
  • Vestiging: + 376 872 222
  • Fax: + 376 872 223
  • Email: info@sir.ad

Hebt u nog vragen of suggesties? Neem dan contact op met Andorra Sotheby's International Realty. Wij staan graag voor u klaar.

Contact

Captcha